Komst zwaardere zorg cliënten RIBW hüsenhoff, leidt tot onrust

Die onrust in de wijk, in een kinderrijke wijk moet weggenomen worden

Sinds 6 oktober weet ik dat men voornemens is om zwaardere zorg cliënten in de RIBW woning aan de Hüsenhoff te plaatsen, cliënten met een zwaar strafblad. Ik vind dat Groesbeek wel erg overvraagd wordt vanuit zorginstellingen. Het is mooi dat we van oudsher mensen met een beperking opgevangen hebben in de Groesbeekse tehuizen, maar na ex Tbs’ers die moeten re-integreren bij Pluryn Kemnade, nu weer in de Hüsenhoff vind ik het wel genoeg. Wij constateren dat de overlast en vechtpartijen in het dorp toenemen. We worden geïnformeerd over het vinden van drugsspuiten op de parkeerplek bij de Lubert. We constateren probleemgezinnen op het villapark en nu met minder agenten, nog meer druk risico voor onze inwoners willen wij niet. Reden om in de pen te klimmen en schriftelijke vragen te stellen samen met VOLG.

Datum                                    : 3-11-2020

Naam en fractie                     : Sociaal Groesbeek/VOLG

Onderwerp                            : Komst RIBW vestiging Hüsenhoff

Datum B&W vergadering    :

Antwoord door                     :

Geacht College,   Wij hebben informatie ontvangen  betreffende de aanvraag van een functiewijziging ten behoeve van Husenhoff 1-3 en 15-17 te Groesbeek. Het betreft de wijziging van “ambulante zorg” naar “ begeleid wonen-24 uurszorg-volledige bewaking”. Aanvrager is  RIBW Nijmegen&Rivierenland. Uit een geplaatste vacaturetekst concluderen wij vooralsnog dat hier mensen geplaatst gaan worden met een  zogeheten ‘zware problematiek’. Het voorgaande baart inwoners – vooral de buurtbewoners – , als ook ons zorgen.   Wij hebben dan ook de volgende vragen:   Er zijn in Groesbeek meerdere woningen/woongroepen  voor mensen met een psychische en psychiatrische problematiek, denk aan Pluryn/Kemnade.   Bent u, met ons, van mening dat zeer nauwkeurig moet worden bekeken welke doelgroepen passend zijn in een woonwijk?Bent u, met ons, van mening dat terughoudendheid op zijn plaats is om een dergelijk initiatief in een woonwijk te faciliteren?Bent u, met ons, van mening dat op enig moment ‘de rek eruit is’ voor wat betreft het steeds toevoegen van dergelijke initiatieven in een dorp? Hierbij dient rekening gehouden te worden met het aantal incidenten waar de laatste jaren bewoners van instellingen bij betrokken zijn geweest. Verwezen wordt naar de aantallen keren dat diverse hulpverleners in actie zijn gekomen.Bent u, met ons, van mening dat een dergelijk initiatief niet zomaar gefaciliteerd kan worden indien daar in de buurt geen draagvlak voor is? Dit is niet in het belang van de buurt en niet in het belang van de eventuele cliënten van het RIBW.Heeft het RIBW, alvorens deze aanvraag in te dienen, hierover inhoudelijk met het college gesproken?Heeft het RIBW,  alvorens deze aanvraag in te dienen, hierover inhoudelijk met de politie gesproken? Dit naar aanleiding van de incidenten rondom andere woon zorg locaties. Het moet immers  ook ‘passen’ qua politie capaciteit in geval van incidenten.Kan het RIBW zorgen die bij omwonenden leven qua veiligheid afdoende wegnemen? Kan het RIBW garanties geven?Deelt het college onze zorgen?    

Met vriendelijke groet,   Hans Peters Wiebo Kersten Sociaal Groesbeek  
Erik Weijers Johanna Brouwer VOLG    
 

 

Een gedachte over “Komst zwaardere zorg cliënten RIBW hüsenhoff, leidt tot onrust

  1. De vragen zijn zeer ter recht,maar ik vrees dat er direct of indirect waarschijnlijk al toestemming geven is ander waren deze aanvragen niet geweest dus het lijkt me verstandig om meteen ook te vragen of er inderdaad gesprekken zijn geweest met de gemeente/ en regio over het toestaan van deze wijze van bewoning en opvang .Trouwens een 24 uur begeleiding voor deze gasten is de vraag of dat voldoende het zal zou zijn geen zien de achtergronden van het project

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s