De melkfabriek is onderweg

Maar hoe zit het dan met de landschappelijke waarde? Ik moet u eerlijk zeggen ik heb geen idee. We hebben een combinatievergunning afgegeven, wij waren tegen omdat we vinden dat de kippenfarm al landschappelijke waardes aantast. Echter als ik nu in de Gelderlander lees zie ik dat er ook nog eens ergens 20 hectare is aangekocht voor zonnepanelen. Op zich niks mis mee, maar ik twijfel over het feit dat het een industriereus gaat worden in het buitengebied. Zorgen heb ik daar in ieder geval over, maar ook over een eventuele precedent werking en mocht u willen bezwaren kan dat alleen bij de raad van state. Bedank de meerderheid van de gemeenteraad maar, zij waren voor werkgelegenheid waarschijnlijk van 19 Poolse gastarbeiders

Nieuwe melkfabriek wekt stroom op bij Nijmegen (de Gelderlander)

Groesbeeks bedrijf koopt 20 hectare aan voor zonnepanelen

De nieuwe melkfabriek in Groesbeek krijgt zijn elektriciteit vooral van zonne-energie vlak bij Nijmegen. Het bedrijf DDP zegt dat het 20 hectare heeft gekocht om zonnepanelen neer te leggen. Dat is gelijk aan ongeveer dertig voetbalvelden.

THED MAAS

De fabriek komt op de plaats van de voormalige kippenstallen aan de Dennenkamp. Waar de zonnepanelen precies komen wil de firma niet zeggen. Met de panelen die naast de melkfabriek komen, leveren ze voldoende stroom zodat het bedrijf ‘nagenoeg zelfvoorzienend’ wordt, aldus Marcel Schiphorst van DDP.

DDP is van Booking.com-miljonair Kees Koolen. Hij kocht de megakippenfarm aan de Dennenkamp ooit op een veiling en mag er volgens de huidige vergunning 220.000 kippen houden. Maar DDP koos destijds op verzoek van de provincie voor een melkfabriek, omdat die minder belastend is.

Tijdens een recente politieke bijeenkomst werd gesteld dat de melkfabriek evenveel energie nodig heeft als het dorp Groesbeek en dat die energie lokaal opgewekt moet worden. Met andere woorden: nog meer hectares zouden met zonnepanelen belegd moeten worden.

Dat nu, is aldus Schiphorst, niet het geval. ,,We zijn aan stevige ambities gehouden. Daarom hebben we bij Nijmegen kav els gekocht om zonne-energie op te wekken. We konden die kavel daar vrij gemakkelijk kopen; anders hadden we dat in Groesbeek moeten doen. Verder leggen we zonnepanelen bij de stal: dat wordt onze proeftuin als het om duurzame energie gaat. We hadden ook nog graag een paar windmolentjes bij de stal gezet, maar daar was de gemeente niet zo blij mee.”

Volgens Schiphorst levert dat bij elkaar voldoende energie op voor de melkfabriek. ,,Ik ga ervan uit dat de zonnepanelen die we dan plaatsen weer een wat hoger rendement hebben dan de huidige generatie. Bovendien zijn we aan het bekijken of we ze in een bepaalde hellingshoek kunnen zetten zodat ze meer zon vangen. Mochten we energie tekort komen, dan moeten we in Groesbeek – maar dan praat ik over 1 tot 2 hectare – nog wat grond kopen. We hebben serieus gekeken of we het sportcomplex aan de Cranenburgsestraat (voorheen van Achilles, ThM) ook als zonnepark konden inrichten, maar we hebben het terrein niet kunnen kopen.”

De stroom die bij Nijmegen opgewekt wordt, gaat het elektriciteitsnetwerk in. In Groesbeek wordt daar dan weer stroom van afgenomen.

In juli nam de gemeenteraad het besluit dat voor de verbouwing tot melkfabriek één gecombineerde procedure gevolgd wordt voor de vergunningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s