Fractieondersteuningsgelden Berg en Dal volgens mij niet aan de orde

Ik lees regelmatig in de krant dat er fraude is gepleegd met gemeentegelden door gemeenteraadsfracties. Ik zit nu al 13 jaar in de gemeenteraad van eerst Groesbeek en nu Berg en Dal. Wij hebben nog nooit een cent aan fractieondersteuningsgelden ontvangen. Aangezien ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt ben en in principe recht zou hebben op een gedeelte aan WAO uitkering, maar nu door mijn raadsvergoeding geen uitkering ontvang, omdat ik aldus het UWV zelf in inkomen kan voorzien, doen wij het als fractie al jaren dankzij de bijdrage van een aantal leden. Die ik daarvoor ook erg dankbaar ben. Een voordeel hebben we er is zo ook geen sprake van fraude al ben ik toch maar even aan de griffie nagevraagd hoe het nu eigenlijk zit, want wat extra’s zou erg handig zijn voor bijvoorbeeld een verkiezingscampagne. Vooral ook dankzij het UWV waardoor je nauwelijks aan iets extra’s mee kan doen.
Ik vraag me af of dat de gemeente dit geld wel van de overheid ontvangt en wat ze er dan mee doet

Bron de Gelderlander vandaag.
Ouderenpartij: aangifte van verduistering
Het voormalige en begin dit jaar overleden Arnhemse gemeenteraadslid Ton van B. van de Ouderenpartij, zou de afgelopen jaren bijna 16.000 euro van het fractiebudget voor privézaken hebben gebruikt.
BERNARDO VAN HAL
Het huidige raadslid van deze partij, Nico Wiggers, vindt dat dat bedrag bij de erven van Van B. moet worden teruggehaald. Om die reden heeft hij ook formeel aangifte van verduistering door Van B. bij de politie gedaan, bevestigt hij na berichtgeving van Omroep Gelderland. Hij noemt de kwestie ‘voor iedereen pijnlijk. ,,Maar ik kan niet anders. Het mag niet zo zijn dat de Arnhemse Ouderenpartij nu de dupe hiervan wordt.”

Een fractie krijgt van de gemeente jaarlijks een bedrag om relevante zaken van te betalen. Daarover moet na afloop van het boekjaar wel verantwoording worden afgelegd: waar is het geld aan uitgegeven? Van B. en diens vrouw waren de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de financiën binnen de partij. Al in 2017 werd duidelijk dat Van B. af en toe fractiegeld gebruikte voor privédoeleinden. Dat zou zijn gegaan om kleine bedragen. Wiggers zegt dat hem later duidelijk werd dat Van B. grote financiële problemen had. ,,Zo vroeg hij op enig moment om zijn persoonlijke raadsvergoeding op de fractierekening te storten, omdat zijn privérekening geblokkeerd was.”

Van B. overleed op 5 februari van dit jaar, na een ernstige ziekte. De afgelopen maanden werd duidelijk dat de gemeente niet akkoord ging met 15.522 euro van de fractie-uitgaven en dat bedrag wil terugzien.

Wiggers: ,,Het voelt als groot onrecht als ik of de Ouderenpartij daarvoor moet opdraaien. Het is bizar dat ik als gemeenteraadslid dit varkentje moet wassen. Ik vind dat óf de erven van Van B. hier verantwoordelijk voor zijn óf dat je als gemeente dit bedrag moet afschrijven.”

,,Ik vind het wel heel treurig voor de weduwe, die zelf ook geen al te beste gezondheid heeft. Ik heb haar geadviseerd snel een advocaat in de arm te nemen.”

De weduwe Van B. was niet bereikbaar voor commentaar. De Arnhemse griffie wil nog niet reageren op de kwestie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s