Vragen betreffende dienstregeling openbaar vervoer

Wij hebben weer wat vragen gesteld over de zomerdienstregeling openbaar vervoer met name van en naar Groesbeek
Geacht College,
De zomerdienstregeling in het openbaar vervoer is weer in werking getreden. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de reiziger. In grote delen van de regio Nijmegen, en dus ook de gemeente Berg & Dal, is de dienstregeling grofweg gehalveerd. Voor sommige kerkdorpen heeft het zelfs extremere effecten.

Om als voorbeeld te schetsen: de buslijn 5 die Groesbeek verbindt met Werkenrode, Heilig Landstichting, Nijmegen en Beuningen, verschijnt nu nog maar 2 keer per uur. Normaal is dat 4 keer per uur. Tot aan de Zuidmolen wordt Groesbeek 2 maal per uur aan gedaan, maar wie verder moet naar Breedeweg of De Horst, heeft daarvoor maar één mogelijkheid per uur. Doordat er meer halvering is in de rest van de regio, is het overstappen op andere bussen een stuk moeilijker, met als gevolg dat busreizen aanzienlijk langer gaan duren.

Het bestuur van de gemeente Berg & Dal heeft net als de concessieverleners de mond vol van duurzaamheid. Wat is er duurzaam aan, dat durende een aanzienlijke periode in de zomer, mensen door deze zomerdienstregeling vaker de auto gaan pakken?

De fractie van Sociaal Groesbeek vindt de zomerdienstregeling een onacceptabele ontwikkeling. De bus is voor veel mensen noodzaak. Ze moeten naar ziekenhuizen, er zijn nog steeds scholieren die verplichtingen hebben op scholen en er zijn ook mensen die gewoon moeten werken. Door de zomerdienstregeling is het nu al merkbaar drukker in de bus. En het is ook zo dat juist tijdens de vakantie, mensen vaker de bus willen pakken (dagjes uit, etc).

Daarom heeft Sociaal Groesbeek de volgende vragen:

– Bent u op de hoogte van de zomerdienstregeling en de gevolgen daarvan?

– Welk standpunt neemt het College hierover in?

– Wat vindt het College er van, dat vervoerder Breng op geen enkele wijze op haar website heeft gecommuniceerd dat de zomerdienstregeling in werking treedt, hoe lang en wat de directe gevolgen zijn? (op het moment van schrijven staat er nog niets).

– Is het College van mening, in lijn met hun duurzaamheidsstreven, dat een halvering van het busvervoer negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu? (Meer autogebruik)

– Vindt het College het acceptabel dat met name de kerkdorpen in de gemeente Berg & Dal er zo bekaaid van af komen?

– Welke gevolgen heeft dit, bijvoorbeeld, voor de massale Vierdaagseperiode?

– Is het College voornemens om hier over aan de bel te trekken?

Aangezien deze dienstregeling nu al is in gegaan, verwachten wij een snel antwoord, sneller dan de gebruikelijke termijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s