Motie luchtlandingsplaatsen Market Garden

In november 2018 hebben wij een motie ingediend om de luchtlandingsplaatsen van Market Garden aan te wijzen als cultureel historisch erfgoed. Een hele mooie motie en unaniem aangenomen door de raad. Natuurlijk heb je als College tijd nodig om deze motie uit te voeren, je bent immers geen eigenaar van de gronden alwaar deze landingen plaatsvonden. Geheel in stijl met de herdenkingen in het kader van 75 jaar Market Garden, belde mij een ruime week geleden de voorzitter van de Groesbeekse airborne vrienden op. Hij vroeg naar de status van uitvoering van onze motie, ik heb het als een heel prettig gesprek ervaren. Een dag later wandelde ik op het airbornepad en kwam iemand tegen, wie weer een aantal spullen uit de tweede wereldoorlog gevonden had. Reden voor mij om toch eens te informeren bij het College. Ik ontving het volgende antwoord letterlijk gekopieerd van wethouder Annelies: “Daarop vooruitlopend, we zijn bezig met de uitwerking van de motie. Landelijk is de RCE (de rijksdienst voor cultureel erfgoed) bezig met aanwijzing van dropping zones als rijksmonumentaal erfgoed. Een landelijke ontwikkeling die heel erg aansluit bij de strekking van jullie motie. Mooie ontwikkeling vind ik zelf.

Die RCE adviesnota wordt komende maand aan de minister aangeboden. RCE noemt ook Groesbeek als belangrijke droppingzone. Binnenkort vindt er een gesprek met hen plaats en wil ik vooral meer duidelijkheid en hun advies hoe we dat vorm kunnen gaan geven.
Een hele mooie ontwikkeling dus en hopelijk is dit op 17 september in kannen en kruiken, want wat is er nu een mooier cadeau aan onze bevrijders dan dat de gebieden waar zij geland zijn bestempeld worden als cultureel historisch erfgoed/ rijksmonumentaal erfgoed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s