Wederom een greep uit de algemene reserve

Deze week zag ik in de Collegestukken dat er wederom een greep gedaan word in de algemene reserve. Dit maal een greep van 26.500 euro voor een onderzoek naar het verbeteren van de verkeerssituatie in het centrum van Groesbeek. Dit terwijl er al eerder een onderzoeksbureau actief was, maar er zijn wat punten aan de orde geweest tijdens de thema-avond mobiliteit. Wat moet dat dan voor een onderzoeksbureau zijn geweest die niet over alle mogelijkheden nagedacht heeft? Bleef het bij die 26500 euro dan was het geen probleem, maar er is ook geld uit de algemene reserve gehaald, voor een duurzaamheidsambtenaar, een onderzoek naar verplaatsing van de Mallemolen, een WMO ambtenaar, het tekort van 5 ton in de Spoorlaan. Hierdoor raakt volgens mij de algemene reserve aardig op. Ons mam zei altijd: “wat af get en nie bei kumt rikt op.” Daar ben ik bang voor en dan zijn er nog maar weinig andere keuzes over dan belastingverhoging, wat ik niet wil. Daarom toch maar eens gevraagd, naar de stand van de algemene reserve en de fluctuaties sinds het aantreden van dit College. Schril is het contrast dat wij als raad indien wij een voorstel doen, altijd een manier van dekking aan moeten geven. Bovendien wat mij nog steeds irriteert en dit is al jaren zo, wij hebben destijds een voorstel gedaan tot de aanschaf van twee AED’s in het buitengebied. Tijdens de begrotingsdebatten werd dit voorstel door het College ontraden. De raad besloot echter dat ze aangeschaft dienden te worden, oud burgemeester Prick vond ze in een volgende vergadering te duur en de raad besliste en ging met hem mee. Je praat dan wel over levensreddende apparaten die toen zo’n 2000 euro kosten. Nu lijkt de algemene reserve verheven tot een snoeppot voor het College. Genoeg is genoeg vind ik, er zal wel over gesproken worden tijdens de heidag van september, maar toch de Rijkstaken die we over de schutting krijgen kosten ook geld. De financiële situatie voor de gemeente wordt slechter. Beste raad trek aan de bel nu het nog kan de put algemene reserve is niet bodemlooa!

Onze vragen:
Datum indiening: 7-6-2019
Naam en fractie indiener: Sociaal Groesbeek
Onderwerp: Nieuwe greep uit de Algemene reserve

Geacht College,

Met de agenda Collegevergadering dd. 4-6-2019 constateren wij opnieuw dat er wederom een greep zal worden gedaan uit de Algemene reserve ( voorstel B/19/03960)
Dit maal gaat het om een bedrag van €26.500 voor een nader onderzoek naar de mobiliteit in het centrum van Groesbeek. Dit is dit jaar al de zoveelste greep uit de algemene reserve. Indien wij als gemeenteraad een raadsvoorstel/motie of amendement indienen is het altijd zo, dat wij op zoek moeten naar een dekking van het betreffende voorstel.
Omdat wij ons zorgen maken om de financiele positie van onze gemeente hebben wij dan ook de volgende vragen:

Wat was de stand/ hoogte van de algemene reserve op het moment van uw aantreden medio 2018?

Wat is de huidige stand van de algemene reserve?

Welke bedragen uit de algemene reserve zijn wel voorgenomen maar nog niet opgenomen?
Wanneer gaat u op zoek naar een eventuele dekking van uw niet reguliere Collegevoorstellen anders dan uit de algemene reserve?

Wat is het totaalplaatje sinds uw installatie gesoupeerd uit de algemene reserve?

Met vriendelijke groet,
Hans Peters
Wiebo Kersten

Sociaal Groesbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s