Gladheidsbestrijding blijft ontoereikend

Hoewel ik zo langzamerhand mezelf begin af te vragen door wie deze gemeente bestuurd wordt, hebben wij een antwoord ontvangen op onze vragen aan het College over de gladheidsbestrijding. Het is op z’n minst vreemd om te constateren dat dit een ambtenaar beantwoord heeft, immers volgens mij wordt Berg en Dal bestuurd door de gemeenteraad en het College. Een plek als een openbaar gebouw zoals de apotheek en het medische centrum op de Paap toch is, zit niet in de strooiroute. Een route die al jaren geleden toen was er nog geen herindeling of een op de Paap vastgesteld is. Je zou toch eer je antwoord geeft kunnen nadenken in de trant van Oh ja, helemaal vergeten, gladheidsbestrijding bij op de Paap is in de openbare ruimte. Maar nee hoor de ambtenaar vindt het nodig om een eventuele aanpassing te ontraden. Ze strooien immers op z’n vroegst de eerste dag na hevige sneeuwval, dat daardoor gezondheidscentra nauwelijks bereikbaar zijn lijkt worst te wezen voor openbare werken. Te duur dus en daarom ontraden ze dit, alsof er niet al genoeg geld over de balk gegooid is. Ik noem dan de Spoorlaan en ik noem dan de Spoorkuil komt het wel op een paar kilo zout. Uw en onze veiligheid is van ondergeschikt belang maar euh de eerste motie voor de begrotingsdebatten in november ligt al weer klaar. Mijn temperatuur is met zo’n antwoord dusdanig opgelopen dat de Hogeweg vanzelf zou ontdooien, gelukkig is het nu 14 graden boven nul maar wie weet sneeuwt t aanstaande zaterdag nog ff.


Onze vragen en de antwoorden.

Geacht College, Tot onze verbazing hebben wij geconstateerd dat er bij gladheid niet (of niet voldoende of te laat) gestrooid wordt bij in ieder geval 1 gezondheidscentrum en bij meerdere seniorenhuizen. Dit geldt ook voor meerdere hellende straten (wegen en paden). Reeds eerder hebben wij onze ontevredenheid uitgesproken over de aanpak van gladde straten in de gemeente. Naar aanleiding daarvan is toen een strooischema opgesteld. Wij zijn van mening dat het onverantwoord is dat er bij plaatsen zoals gezondheidscentra en seniorenhuizen onvoldoende of te laat gestrooid wordt.

Wij vragen, waarom wordt er op de genoemde plekken niet of te laat gestrooid? Als er gestrooid wordt, hoe vaak wordt dat dan gedaan?

Dus graag opnieuw aandacht maar ook actie zodat iedereen, maar vooral mindervaliden waaronder onder meer bejaarden, de gezondheidscentra en de seniorenhuizen veilig kunnen bezoeken.
Antwoord:

De genoemde plekken zitten niet in de strooiroutes. De strooiroutes zijn vastgesteld door de (voormalige) gemeentera(a)d(en) en dekken ongeveer 60% van ons wegennet. De steilste wegen zitten in deze routes. De terreinen rondom seniorenhuizen zijn veelal particulier eigendom, waar wij geen taak hebben. Wij hebben de beschikking over 7 strooi-/schuifcombinaties en wij hebben 750 ton zout in eigendom en opslag. Hiermee kunnen wij in globaal 2 uur de routes rijden. Strooien van de voetpaden en wegen die nauwelijks bereden worden heeft geen zin. Wegenzout werkt alleen als er intensief over gereden wordt.

Bij (hevige) sneeuwval schuiven en strooien we totdat de sneeuwval voorbij is en de hoofdroutes schoon zijn. De buitendienst kan met sneeuwval niet haar reguliere werk doen en wordt dan te voet ingezet voor sneeuwruimen met klein materieel (borstels en sneeuwschuiven). De prioriteit ligt hierbij in de winkelcentra van onze gemeente. Als ook deze schoon zijn en de sneeuw is nog niet gesmolten, dan rijden en lopen we ook de rest van de openbare ruimte inclusief de omgeving van gezondheidscentra en seniorenhuizen na. Dit is op zijn vroegst de eerste werkdag na de eerste sneeuwval. Ook staan er ± 120 zoutkisten in de gemeente. Deze zijn veelal geadopteerd door inwoners die het gemeenschappelijke gebruik in nauw overleg met de buitendienst regelen.

Uw raad kan er voor kiezen om een uitgebreidere strooiroute vast te stellen. Wij ontraden dit. Het kost onevenredig extra geld. Met name voor het bezit van het extra materieel, het hele dure onderhoud hiervan (inwerking van zout) en de beschikbaarheidstellingscontracten voor de vrachtwagens.

Antwoord door: een ambtenaar openbare werken waarvan de naam bij mij bekend is

Dit beeld blijft nog even bij gladheid een onderzoekje hier en een onderzoekje daar lijkt belangrijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s