Berg en Dal draait verenigingsleven de nek om


Berg en Dal draait verenigingsleven de nek om. Eerder was het accommodatiebeleid al een probleem voor verenigingen, sportverenigingen met weinig jeugdleden kunnen nog nauwelijks het hoofd boven water houden. Er is al een ontzettend verschil tussen bijvoorbeeld de Treffers en Rood Wit. Terwijl de Treffers al een top accommodatie heeft en nieuwe veldverlichting kreeg moest Rood Wit een lening aan gaan met de gemeente, om ook veldverlichting te kunnen plaatsen. DVSG en Germania werken al samen, er zitten ook verschillen in het krijgen van kunstgrasvelden met de polder. Nu de verenigingen de containers voor oud papier ook nog eens dreigen te verliezen en dat de gemeente het oud papier wil gaan inzamelen, is dit de doodsteek voor het florerende verenigingsleven in onze mooie gemeente. De papierinzameling zou ten goede komen aan ons allemaal. De afvalstoffenheffing zou zo laag kunnen blijven, dit terwijl er nog zoveel geld letterlijk ik de put gegooid is. Ik noem de duurzaamheidsmedewerker, ik noem het onderzoek naar verplaatsing van de mallemolen, ik noem een veel te duur kunstwerk op de rotonde zevenheuvelenweg en zo kan ik nog wel even doorgaan. Raar dat er al een persbericht uitgaat eer de gemeenteraad hierover geïnformeerd is. Eigenlijk wordt het tijd om dit gepruts van het College af te straffen, de gemeenteraad is immers het hoogste orgaan binnen de gemeente. Met andere woorden beste lezer deze bezuiniging gaat echt veel te ver en wij van Sociaal Groesbeek gaan er alles aan doen om deze maatregel tegen te gaan. De gemeente gaat wat ons betreft zeker geen papier inzamelen zonder dat het verenigingsleven hier compensatie voor krijgt! Wij zijn immers volksvertegenwoordigers en geen DAR vertegenwoordigers

Bron van het bericht te vinden op GLD.nl
GROESBEEK – De hoeveelheid restafval is de afgelopen jaren zoveel gedaald dat de gemeente Berg en Dal restafval één keer per maand op wil laten halen. Dat scheelt geld en daarmee kan de afvalstoffenheffing voor inwoners van de gemeente zo laag mogelijk worden gehouden.
Een huishouden in de gemeente Berg en Dal gebruikt gemiddeld nog maar twee tariefzakken (blauwe betaalde restafvalzakken) per maand. Volgens de gemeente is het daarom niet meer nodig om iedere twee weken in te zamelen.
Stinken
Vanaf 2020 moet het restafval eens in de vier weken opgehaald gaan worden. Om te voorkomen dat de boel te veel gaat stinken, kiest de gemeente ervoor om luiers en incontinentiemateriaal apart in te zamelen. Er loopt op dit moment een proef bij afvalverwerker ARN in Weurt om luiers en incontinentiemateriaal gescheiden te verwerken.
Naar verwachting wordt eind dit jaar duidelijk of ook de gemeente Berg en Dal luiers en incontinentiemateriaal gescheiden kan inzamelen en verwerken. Op dat moment besluit de gemeente of het doorgaat. En dus ook of de gemeente het restafval een keer in de vier weken ophaalt.
Verenigingen raken oud papier kwijt
De plannen die de kosten moeten drukken, gaan niet alleen over het restafval. Op dit moment helpt een vast aantal verenigingen bij de inzameling van oud papier. Ze helpen bij de huis-aan-huis inzameling met de containers en op een aantal plaatsen met containers waar oud papier gebracht kan worden.
De gemeente wil de inzameling van oud papier helemaal door Dar laten doen. De inzameling van oud papier is dan overdag op doordeweekse dagen. De inzameling van oud papier is nu in de avonduren en op zaterdag. Als Dar de inzameling overdag doet, kan dat efficiënter en daarmee goedkoper.
Meer geld
De gemeente wil ook stoppen met de brengcontainers. Als de gemeente dit papier zelf met Dar inzamelt, ontvangt de gemeente meer inkomsten voor de afvalstoffenheffing. Dit terwijl de kosten van het inzamelen gelijk blijven. Op die manier wordt de afvalstoffenheffing voor alle inwoners lager.
De gemeente wil voor 2020 geen nieuwe afspraken meer maken met verenigingen voor hulp bij de huis-aan-huis inzameling en ook geen vergunning meer verlenen voor de brengcontainers voor oud papier.
Het college wil wel de milieustraten openhouden, ondanks hogere kosten omdat dat daar meer gebruik van wordt gemaakt dan eerder het geval was. De gemeenteraad praat 25 april over het voorstel om te besparen op afvalinzameling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s