Ontbossing in cultuur historisch bosgebied

Reeds vele jaren is Staatsbosbeheer in hoog tempo bezig om ons bos te vernielen, aldus sommige inwoners gaat dit in verhouding sneller dan de ontbossing van het tropisch oerwoud. Op de But notabene n waterwin gebied heb ik zelf gezien dat er kringen van de lekkende roofbouwmachines in het water zaten van de dieseltanks. Schandalig vind ik de manier waarop Staatsbosbeheer met ons cultuur historisch bos omgaat. Reeds eerder hebt ik gebeld met het ministerie van Landbouw en Visserij, echter daar kwam ik niet verder. Vervolgens zag ik heel veel zogenoemde gesmette bomen. (bomen met van die rode punten) Reden voor mij om eens met de burgemeester te spreken over deze ontbossing, hij vertelde mij eens contact op te nemen met een van de ambtenaren van onze nog mooie gemeente. Deze stelde voor de boel te bespreken in het presidium om vervolgens met Staatsbosbeheer het plan achter de ontbossing te gaan bekijken. Echter in het presidium voelde eigenlijk nauwelijks iemand hiervoor, zelfs Groen Links niet. Dat viel me bijzonder tegen, dus maar schriftelijke vragen stellen nu
Bij deze dus de vragen, hopelijk levert het iets op.

Datum indiening: 17 maart 2019
Naam en fractie indiener: Sociaal Groesbeek
Onderwerp: Stop de kaalslag van Staatsbosbeheer

Vraag:

Inleiding:

Geacht College,
Regelmatig bereiken ons vragen betreffende de houtoogst van Staatsbosbeheer in de Groesbeekse bossen. Inwoners spreken er schande van, zonde van ons mooie bos is vaak gehoord. Bos/wandelpaden worden door diesel lekkende houtoogstmachines aan gort gereden. Dieren hebben nog nauwelijks schuilplekken, er wordt nauwelijks groen terug geplant. Wij hebben telefonische navraag gedaan bij het ministerie van landbouw en visserij, Zij hadden het volgende antwoord: Staatsbosbeheer is een rijk binnen het koninkrijk. Gelet op het nieuws de laatste tijd zijn wij niet de enige gemeente waarin de inwoners kritiek hebben op de vernieling van het natuurschoon. Omdat het nu 15 maart is geweest en wij het op z’n zachtst gezegd ook teveel aan houtoogst vinden hebben wij dan ook de volgende vragen:

– Deelt u onze mening dat de houtoogst wel erg omvangrijk is op het moment?
– Deelt u onze mening dat juist ons natuurschoon daarmee voor n deel verdwijnt?
– Deelt u onze mening dat dit wel eens gevolgen kan gaan hebben voor de toeristi-sche aantrekkingskracht van onze mooie gemeente?
– Hoeveel cultuur historisch bos is er al verdwenen binnen onze gemeente?

Het is nu 17 maart 2019 Staatsbosbeheer mag niet meer kappen omdat het broedsei-zoen is begonnen

– Bent u bereid in gesprek te gaan met Staatsbosbeheer om te kijken of de hout-oogst ingeperkt dan wel gestopt kan worden?
– Daar waar gekapt is komt nauwelijks bos terug, wilt u vragen naar de plannen van Staatsbosbeheer voor het Groesbeekse bos?
– Wilt u onze inwoners uitleggen, waarom er zoveel gekapt wordt?

In afwachting van uw reactie,

Fractie Sociaal Groesbeek,

Hans Peters en Wiebo Kersten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s