Moet 1 mei weer een vrije dag worden?

Ik vind van wel, de arbeider in Nederland wordt al jaren ondergewaardeerd. Werkgevers bekommeren zich nog nauwelijks om een werknemer. Zie de CAO onderhandelingen bij supermarkt Jumbo. Naast dat ik vind dat Jumbo daarom geboycot moet worden, ben ik bang dat er steeds meer werkgevers, voor deze omweg kiezen. Ze zetten een OR naar hun hand, verkiezingen gaan eerlijk, maar de werknemer die in de ogen van de werkgever niets goed kan doen, wordt buitenspel gehouden. Tijd om de dag van de arbeid net als in de rest van de wereld, weer op te pakken.

Maandag 1 mei vieren werkende mensen over de hele wereld de Dag van de Arbeid. Dat doen ze onder andere door in steden als Kaapstad, Londen én in Amsterdam de straat op te gaan om de strijd voor betere arbeidsomstandigheden te vieren. 

In Europa is 1 mei in bijna alle landen een vrije dag, ook in Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld. Helaas geldt dat niet voor Nederland.
Maar 1 mei wordt zeker wel gevierd. Alweer drie jaar op rij organiseert FNV, de grootste vakbond van Nederland, een feestelijke mars en manifestatie in Amsterdam. 
Voorzitter van de FNV, Han Busker: “Jammer genoeg is 1 mei nog geen vrije dag voor iedereen. Ik hoop dat toch heel veel mensen deze dag op een of andere manier laten zien dat we samen sterk staan als werkende mensen.”
”Met z’n allen hebben wij voor de 8-urige werkdag gezorgd, voor vakantiedagen en voor een fatsoenlijke beloning. Dat is wat we vieren op deze prachtige dag.”
Sinds kort
Pas sinds een paar jaar vieren we 1 mei in Nederland weer uitgebreider. Daarvoor werd er weinig aan gedaan omdat Koninginnedag op de dag vóór 1 mei was. Nu we Koningsdag eerder in de maand vieren is er weer ruimte om stil te staan bij de betekenis van de Dag van de Arbeid.
Busker: ”Op 1 mei, de dag van de echte banen, gaan we de straat op om te knokken voor echte banen en om onze successen te vieren.”
”Zeker nu we een kabinet dreigen te krijgen met politieke partijen die het niet best voorhebben met zekerheid en echte banen, moeten we weer laten zien dat het de tijd van de vakbond is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s