Besloten vergaderen.

Vandaag was er een prediumvergadering. Dat is een bijeenkomst van fractievoorzitters, waar de agenda voor de komende raadsvergadering en carrouselvergadering word bepaalt.
Er ging een aantal weken geleden een email aan ons, waarin het presidium meer in de vertrouwelijkheid moet. Sociaal Groesbeek heeft echter in haar verkiezingsprogramma, open en eerlijke politiek opgenomen.
Ik heb met de fractie overleg gehad en besloten niet naar het besloten presidium te gaan, dit heb ik een aantal werken geleden al gemaild.
Vanavond was het dan zover. Ik heb het openbare stuk bijgewoond en het besloten stuk niet. Ik hoop hiermee te bereiken, dat er alleen vertrouwelijk cq besloten word vergadert, indien echt noodzakelijk.
Hieronder de verklaring welke ik op de laatste regel na heb voorgelezen±

De raad is een openbaar bestuur en aan die openbaarheid word nu getornd
De fractie van Sociaal Groesbeek heeft besloten, niet deel te nemen aan het besloten presidium.
Agenda punten als een evaluatie van een carrousel of raadsvergadering, zijn al openbaar geweest, tijdens de geplande data en wat ons betreft niet geheim.
Een Rondvraag wordt steeds verder ingeperkt, de enige mogelijkheid om nog een actuele vraag te stellen was in het presidium, omdat deze al in de raad uitgefilterd werden op actualiteit.
Technische vragen over agendapunten moesten al schriftelijk worden gesteld, dit creëert een onnavolgbaar beleid voor de inwoner.
Inspreektijden werden allang beperkt, waardoor een inwoner, maar  ook een fractie zich minder gehoord voelt.
Bij eerdere burgervaders was er ook een stukje besloten presidium aan het einde, te weten de besloten Collegestukken, dat is van een andere orde dan evaluaties en rondvragen.
Sociaal Groesbeek heeft aan haar kiezers een open, transparante en eerlijke politiek beloofd, vergaderen in beslotenheid draagt daar niet aan bij
Bovendien geeft vergaderen in beslotenheid, extra beperkingen extra onthouden daarom zeggen wij, bij voorstellen tot besloten vergaderingen, Ja tenzij en Nee mits onderbouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s