Een gezondheidstip

Zoals u weet heb ik naast een politiek- en een arbeidszaamleven, ook een privé leven, in dit privé leven boeit het alternatieve mij enorm. Ik kwam omdat de zelfmoord van Robin Williams ook mij verbaasde, volgend verhaal in internet tegen.
Misschien een tip? Misschien voor u niet boeiend? Voor mij echter bijzonder interessant, ik zou zeggen doe er uw voordeel mee!


Beste lezer,
Inmiddels ben ik weer veilig thuis in Nederland na een geweldig leerzame tijd in Amerika! Helaas werd ik bij thuiskomst al snel opgeschrikt door het bericht dat Robin Williams was overleden. Hoe kan deze warme en innemende man zich nu zo rot voelen dat hij ervoor kiest uit het leven te stappen? Voor mij stond Robin symbool voor warmte en verbinding. Volgens vele vrienden had hij deze kwaliteiten niet alleen vóór de camera, maar ook achter de camera. Vroeger voelde ik me zelf ook erg neerslachtig, wat voor mij reden was mijn ongezonde leven om te gooien en op zoek te gaan naar wat nu echt gezond leven is.

Robin gebruikte regelmatig drugs, wat ik me in eerste instantie niet kon voorstellen. Zo zie je maar dat geluk niet altijd in geld en roem zit. Ik ken een miljonair die me laatst zei niet gelukkiger te zijn geworden door zijn geld. Roem, geld en drugs kunnen je beloningssysteem in de war brengen. Veel mensen met geld willen graag nog meer, waarschijnlijk omdat dat weer zorgt voor extra endorfines in het brein. In het geval van Robin Williams zal het laatste waarschijnlijk niet van toepassing zijn. In een artikel dat ik laatst tegenkwam stond dat depressie gelinkt is aan ontstekingen in de hersenen. Toen ik van de week één van de laatstgenomen foto’s van Robin tegenkwam zag ik dat zijn wangen en neus nogal rood waren. Misschien een ontstekingsproces? Misschien iets anders zoals de warmte? Ik hoop dat Robin zijn rust nu gevonden heeft.

Toch wil ik hier even stilstaan bij enkele mogelijke oplossingen bij depressiviteit en neerslachtigheid. We hebben in Nederland nu te maken met minstens 1 miljoen mensen die aan de antidepressiva zijn. Depressie kan een uiting zijn van een lichaam dat niet krijgt wat het nodig heeft. Ga dagelijks wandelen of sporten. Zoek het zonlicht op, of anders een fullspectrumlamp in de winter. Zonlicht maakt ook nog eens vitamine D aan, deze vitamine helpt je vrolijker te worden. Omega 3 vetzuren uit vette vis, chiazaad, lijnzaad of hennepzaad kunnen ontstekingsprocessen in o.a. de hersenen verminderen. Ik ben niet zo’n voorstander van visolie (vaak ranzig en slecht voor de visstand), maar raad daarom krillolie of algenolie aan. Vissen halen hun omega 3 vetzuren ook uit algen, dus waarom niet direct bij de bron je goede vetzuren halen? Het blijkt dat 80% van de feelgood boodschapperstof serotonine in de hersenen, gemaakt wordt in onze darmen. Zorg dus goed voor de darmen: eet veel gezonde plantaardige voeding, weinig suiker, weinig granen en wees matig met alcohol. Van het mineraal magnesium hebben we vaak een tekort. Magnesium kan ontspanning brengen in tijden van stress.

Dan is er nog het psychische aspect. Het blijkt dat mensen zich pas echt goed voelen als ze verbinding ervaren met hun omgeving. Maak daarom contact met de mensen om je heen. Wij mensen zijn sociale wezens en zijn geprogrammeerd om beloningsstofjes aan te maken als we in contact staan met de wereld. Ik denk dat het heel belangrijk is om in contact te staan met je levensdoel. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Doe je ook wat je voelt, of voel je je geremd door angst?

Wat zou het mooi zijn als de huisarts naar bovenstaande zaken ging kijken, alvorens over te gaan op het voorschrijven van een antidepressivum. Helaas is een consult van enkele minuten niet genoeg om iemand een helpende hand te bieden. Ik denk dat dat wel één van de redenen is waarom mensen hun heil steeds vaker zoeken in het alternatieve circuit; een mooie ontwikkeling dus!

Gezondheidstip van de week
Ontstekingen komen in onze tijd erg veel voor. Soms kunnen simpele middelen ontstekingen verminderen. Wat dacht je van kurkuma? We kennen deze wortel ook wel onder de namen Koenjit, geelwortel of curcuma. Al meermaals is aangetoond dat het krachtig werkt tegen ontstekingen in het hele lichaam en dus ook in de hersenen. In combinatie met peper werkt kurkuma nog krachtiger, dus als je kiest voor het kruidenmengel masala, oftewel kerrie, zit je goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s