Bouwen voor leegstand en de visie van de GVP

Ik zie een reactie van de GVP na 8 jaar schriftelijke vragen door mij gesteld en geplaatst op mijn blog. Toch wel fijn dat ze nu eindelijk een actuele website hebben. Blij dat zo’n partij tegen de verkiezingen wakker wordt. Het klopt dat ik in 2011 voor een centrumplan gestemd heb. Toen waren de contouren van zo’n enorme kolos nog zeker niet op tekening en al helemaal niet zichtbaar. Het centrum moet schijnbaar in die kolos geconcentreerd worden, door winkels 10 meter naar de overkant te verhuizen en vervolgens de oude panden met een karakteristieke gevel leeg te laten staan. Verder moeten de huurders het maar uitzoeken of dat ze over een of twee jaar, met dit kabinetsbeleid nog huursubsidie krijgen. Nee hoge huren betaalbaar gemaakt door huurtoeslag, daar is echt over nagedacht door deze partij. Net als de subsidie die verstrekt wordt om winkels naar het centrum te lokken. Dan is er echt nagedacht door deze partij over de toekomst van de wijkwinkels. Enfin, ik ben benieuwd naar de antwoorden van het College en ik ben blij met de kritiek van de GVP. Nu nog eens kijken of deze visie van de GVP, het antwoord van Sjaak wordt en of dat er nu wel of geen dualisme bestaat.

Hans Peters van Sociaal Groesbeek heeft weer eens kritische vragen gesteld over de nieuwbouw in het centrum van Groesbeek. Daarbij noemt hij onze partij met name. Da´s mooi, omdat wij blijkbaar worden gezien als hoofdverantwoordelijke voor de ontwikkeling van ons dorpscentrum. Maar dat is toch niet het hele verhaal.
………
Omdat Hans Peters ons met name noemt, vinden wij het wel zo duidelijk om u te laten weten, wat de Groesbeekse Volkspartij nu van zijn vragen vindt.
Wat er nu wordt gerealiseerd aan de Dorpsstraat gebeurt op basis van een bestemmingsplan, dat door de gemeenteraad in februari 2011 unaniem (dus ook met stem van Sociaal Groesbeek!) is vastgesteld. De nieuwbouwplannen moeten ertoe bijdragen, dat ons dorpscentrum aantrekkelijker wordt en ook aantrekkelijk blijft voor inwoners en toeristen. Wij zijn ervan overtuigd, dat de nieuwbouw een aanwinst zal zijn voor het dorp. Er is veel aandacht besteed aan de architectuur: mooie gevels met veel variatie. Dat een project in aanbouw er minder mooi uitziet, dat snapt iedereen.
Vraagtekens zet Hans Peters bij de winkels, die zich in de nieuwbouw gaan vestigen. Dat zijn bijna allemaal winkels, die al in Groesbeek gevestigd zijn. Laat dat nou ook net de bedoeling zijn! In het verleden hebben we met elkaar vastgesteld, dat winkels in Groesbeek alleen maar behouden kunnen blijven, als ze sterker worden geconcentreerd, als ze bij elkaar zitten. Anders verliezen we de concurrentiestrijd met omliggende plaatsen en is er straks geen winkel meer over in Groesbeek. Dat is ook de reden, dat de gemeenteraad een stimuleringsregeling voor winkelverplaatsing naar het centrum heeft vastgesteld (met één tegenstem, die van Sociaal Groesbeek). Voor het overige heeft het gemeentebestuur geen invloed op winkelvestiging en is het aan de ondernemer zelf om te bepalen, waar hij of zij het beste kan zitten. Dat het gemeentebestuur graag wil meedenken met de eigenaar over de bestemming van vrijkomende winkelpanden, is iets wat bij vaststelling van die stimuleringsregeling al is toegezegd. Hans Peters vraagt dus naar de bekende weg of hij heeft toen niet goed opgelet.
Dan de verhuur van de woningen. Die verloopt moeizaam, voorzover het de woningen van Vestia op het Mariëndaalterrein betreft. Overigens zijn dat woningen, waaraan de gemeente op geen enkele manier heeft bijgedragen. Dat verhuur moeizaam gaat, als een omvangrijk complex in een keer beschikbaar komt, is iets wat vaker voorkomt. Dat hebben we eerder gezien, toen de aanleunwoningen Mariënhof werden gebouwd. Ook toen kwamen er in eerste instantie mensen van buiten Groesbeek te wonen, maar ontstonden er later wachtlijsten op het moment, dat woningen in Mariënhof vrij kwamen. Gelet op de verdere vergrijzing van de Groesbeekse bevolking verwachten wij, dat dat ook in de toekomst voor de woningen van Vestia het geval zal zijn.
Een huur van € 680,00 per maand voor een sociale huurwoning is fors, maar valt wel binnen de categorie, waarvoor huurtoeslag kan worden aangevraagd. Afhankelijk van je inkomen valt de netto huur dan flink lager uit. Dat vinden wij ook de meest eerlijke situatie. Die categorie huurwoningen is immers bestemd voor de laagste inkomens.
De appartementen van Oosterpoort boven de winkels zijn nog in aanbouw en worden nog helemaal niet te huur aangeboden.
Natuurlijk is er zorg over mogelijke leegstand in het nieuwbouwproject. De economische crisis heeft het allemaal niet gemakkelijker gemaakt. Maar uiteindelijk zal een aantrekkelijk dorpscentrum er alleen maar voor zorgen, dat Groesbeek sterker uit de crisis komt. Daar willen wij graag verantwoordelijkheid voor dragen.
Wij zijn benieuwd naar de beantwoording van de gestelde vragen door burgemeester en wethouders!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s