Vandaag even wat anders dat ik las op de Groesbeek

Er schijnt een lek te zijn in of de stuurgroep, of de klankbordgroep herindeling Millingen Ubbergen Groesbeek. Ik moet zeggen ik ergerde me te pletter toen ik het stuk ontving als lid van de klankbordgroep. Gelukkig zijn er dan meer die dat doen en dan vervolgens de daad bij het woord voegen, waardoor u toch een beetje mijn ergernis van toen begrijpt. Ik ben in de telefoon geklommen en heb de voorzitter van de stuurgroep gebeld. Hij beantwoorde mijn vragen netjes,waarmee ik tevreden was. Nu deze zaak bij omroep Groesbeek ligt, kan ik hier ook wat van zeggen. Ik was er niet blij mee en gelukkig heeft de betreffende vergadering mij tevreden gestemd. Die stuurgroep en klankbordgroep hebben toch heel wat te vertellen. Groesbekers kom massaal op, op 19 november en laat ze zien dat we d’r staan.

Stuurgroep wil gemeentenaam “MUG” behouden Bron www.deGroesbeek.nl

Als het aan de stuurgroep herindeling ligt blijft de gemeente ook in 2015 “Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek” heten. Dit laat burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen zondag in het programma “De Tafel van Twee” weten.

Berg_en_Dal_gem_Groesbeek Referendum tussen deze twee namen op 19 november 2014. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Omroep Groesbeek is in het bezit gekomen van een anoniem “gelekt” document c.q voorstel van de klankbordgroep (alle fractievoorzitters van de MUG-gemeenten) waarin staat dat er een politieke lobby gestart moet worden om te voorkomen dat de gemeente in 2015 “Groesbeek” gaat heten. Dit komt omdat de drie gemeenteraden unaniem hebben besloten dat de werknaam voorlopig “Millingen, Ubbergen, Groesbeek” blijft. Het ministerie keurde dit om diverse redenen af, en koos voor de naam van de grootste gemeente. Daarmee wordt er volgens de klankbordgroep een democratisch besluit genegeerd.

Er is uiteindelijk besloten om een “pinnige” brief naar de minister te sturen. De brief moet nog verstuurd worden. Wilbers gaf aan niet blij te zijn dat het stuk is gelekt, maar gaf tegelijkertijd ook ook aan dat er andere stukken zijn “die veel erger zijn. Stukken waarin namen genoemd worden”.

Het referendum waarin men kan kiezen tussen twee gemeentenamen wordt overigens gewoon tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november 2014 gehouden en niet in januari 2014. Dit was namelijk ook nog een optie die in het document vermeld stond, zodat in februari alles rond is. Het ministerie wilde ook meewerken aan zo`n opzet zodat de nieuwe gemeentenaam in 2015 direct in kan gaan.

De kans dat de opkomst in januari, buiten de verkiezingen om, te laag is, is echter te groot en daarom ziet de politiek hier van af. Dit werd zondag in het praatprogramma duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s