Zwarte Piet

Ook ik ontkom er zo langzamerhand niet meer aan om over zwarte Piet te schrijven. Het is voor mij een ergernis dat dit discriminatie zou zijn. De Telegraaf schrijft vandaag dat de verenigde naties zich er nu ook nog eens mee gaan bemoeien. http://www.telegraaf.nl/binnenland/21986713/__Onderzoek_Zwarte_Pieten__.html

Ja en zo verdwijnen er langzamerhand oer Hollandse tradities, maar ook woorden zoals negerzoen staan ter discussie. Het moet toch niet veel gekker meer worden. Ik vind het zielig dat er zoveel Hollandse schapen worden geslacht op traditionele wijze voor het Suiker en Offerfeest. Even voor alle duidelijkheid het Offerfeest en de slacht daarvan, komt voort uit de geboorte van Mozes die werd in een rieten mandje op de rivier de NIjl gezet, Dit omdat het volk leefde onder Egyptische onderdrukking, er was zelfs een geboortepolitiek ingevoerd die erop neer kwam dat alleen meisjes mochten blijven leven. Daarom werd Mozes door zijn moeder als baby te vondeling gelegd tussen het riet van (een zijarm van) de Nijl, in een mandje, de ark van Mozes. Hij werd gevonden door een dochter van de farao die daar net een bad ging nemen en de baby prompt adopteerde. Zij herkende het kind als van Hebreeuwse afkomst. Doordat zijn zuster Mirjam in de nabijheid was gebleven om een oogje in het zeil te houden, kon en durfde zij aan de dochter te vragen of zij een voedster voor hem bij de Hebreeuwse vrouwen zou gaan zoeken.. De ouders moesten hun eerstgeborene zoon doden. Hiervoor werd een schaap geslacht en werd de deur besmeurd met bloed.

Ja ik weet het beste lezer even een verhaal uit het oude testament.

Offerfeest ik vind het zielig dat al die schapen geslacht worden, daarmee houdt de “moslim” zich gelukkig toch ook niet aan het oorspronkelijk verhaal. Het offerfeest is voor hen net zo een traditie als het Sinterklaas feest voor ons. Ook hier kan ik een oud verhaal over schrijven maar dit verhaal is ons Nederlanders wel duidelijk. Maar waarom was Zwarte Piet nu zwart? Precies ja omdat ie door de schoorsteen in een huis moest om bij lieve kinderen een cadeautje te brengen. Zwarte Piet is zwart door het roet, niet omdat we een kleurling uitbuiten of tot slaaf gemaakt zouden hebben. Misschien kennen diegenen die voor zoveel commotie zorgen dit verhaal niet en laat ze dan iets nuttigs gaan doen, laat ze voor mijn part zorgen dat er weer schoorstenen op de daken komen.

Een gedachte over “Zwarte Piet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s